Klub přátel starého Smíchova
Dnešní datum: 19. 11. 2017   


Anketa
Kterou z níže uvedených památek Prahy 5 považujete za nejohroženější?

Malostranský hřbitov (36202 hl.)
 
Usedlost Cibulka včetně přilehlého parku (32015 hl.)
 
Kaple sv. Trojice (U Nesypky) (31075 hl.)
 
Kaple Panny Marie Bolestné (Barr. most) (31124 hl.)
 
Terasy Barrandov (31646 hl.)
 
Lihovar Zlíchov (31348 hl.)
 
Usedlost Skalka (2822 hl.)
 
Usedlost Turbová (2576 hl.)
 

Celkem hlasovalo: 198808

* Tajemná sardinská botarga na Smíchově

Vydáno dne 23. 07. 2010 (3640 přečtení)



Sardiňané nehltají jenom sardinky. Jejich kuchyně je pestrá a nabízí nesčetné množství výtečných lahůdek. Bohužel, v Česku se po léta sardinská kuchyně nedala ochutnat. Jen v pražské restauraci La vita é bella měli na jídelníčku asi deset sardinských pokrmů. Ale teď je všechno jinak. Na Smíchově před pár měsíci otevřeli maličkou hospůdku s názvem Ichnusa, která je jako první u nás stoprocentně sardinská. Má úchvatnou atmosféru a především - mladý kuchař Ivo Koudelka tu vaří jako z partesu.

Na co máte chuť?

Ichnusa navíc rozjíždí příjemný trend, který v české gastronomii doposud chybí. Tedy model malé, rodinné restaurace, která sází na vyhraněnou podobu kuchyně - v tomto případě na středomořskou klasiku postavenou na čerstvých surovinách a vyšperkovanou specialitami ze Sardinie. A je to trefa do černého.

Hospůdka sídlí v nenápadném domě jinak tuctové smíchovské ulice. Ale jakmile vstoupíte dovnitř, všechno se změní jako v pohádce. V˙jedné jediné místnosti stojí všehovšudy čtyři stoly celkem pro dvacet hostů, u pultu si mohou lidé z ulice koupit víno, sardinské sýry a uzeniny. Něco vám tu ukážou, kousek dají ochutnat a nakupujete. Pokud přijdete na večeři, je to ještě jinak. Nedostanete jídelní lístek, ale rovnou přijde šéfkuchař, řekne vám, co je v kuchyni čerstvého a co vám může uvařit. " Mám dva druhy mušlí, čerstvého cípala, vlka, platýse či pražmu, ale pokud máte chuť na maso, mohu vám udělat třeba jehněčí," vypočítává namátkou. Po pravdě, těch slovíček a názvů pokrmů je mnohem víc. Jak se v tom má člověk vyznat? " No, tak jinak, řekněte mi, na co máte chuť, a já to připravím," nabízí oblíbenější verzi. Tak to je jiná.

Jikry z cípala

Musíme prý ochutnat botargu, nejslavnější sardinský pokrm, jehož základem jsou nasolené a usušené jikry z cípala. Ale pan Koudelka má i rafinovanější, gurmánskou verzi v podobě jiker ze sicilského tuňáka. A tak volíme kompromis. Jako předkrm si tedy dáváme botargu z tuňáka servírovanou jako carpaccio zakápnutou olejem a ozdobenou jemnou celerovou natí (pokud by to na vás bylo moc rybí, zkuste třeba pršut z divočáka). Je opravdu lahodná.

Jako další chod se v Itálii podává pasta, a tak jsme zkusili špagety s botargou, tentokrát již z cípala. A opět byla dokonalá. Měla nádherně jemnou, mořskou chuť, výraznou, a přitom jednoduchou. Potvrdila se tak stará pravda, že na pořádnou pastu nepotřebujete deset přísad, ale bohatě stačí dvě až tři ingredience. Třetím chodem je již tradičně maso nebo ryba. Zůstáváme u cípala, kterého nám připraví pečeného s výtečnými sardinskými těstovinami. Rybí maso je nádherně šťavnaté a lahodné. Kdo umí, ten umí.

rezervace Nutná

Hospůdka je stále na začátku a šéfkuchař plánuje ještě další rozšíření nabídky. Třeba v létě bude vařit z čerstvých pravých hřibů. Hosté se brzy dočkají i slavného mléčného sardinského prasátka porceddu, které se na sardinském venkově tradičně peče celé na roštu s myrtou a vavřínem - představuje opravdu neskutečnou pochoutku.

Na závěr ještě dvě praktické poznámky: perfektní jídla doplňuje široká nabídka kvalitních vín za velmi přátelské ceny. A pozor, volejte dopředu. Bez rezervace nemáte šanci.

Ichnusa Botega Bistro

Plaská 5, Praha 5 (Smíchov) tel. 605 525 748

 


Celá tisková zpráva | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: MF Plus

E-mail servis
Pro zasílání aktuálních informací vyplňte Vaši
e-mailovou adresu

Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov

Muzeum hl. m. Prahy
Muzeum Prahy

PIS
Pražská informační služba

Partner webu

Partner webu Česká spořitelna a.s.
Partner webu PRAHA

Partner webu Národní muzeum

Partner webu Městská část Praha 5


TOPlist

Copyright© Klub přátel starého Smíchova 2006 - 2016 / Webmaster Tomáš Křivánek / Redakční systém: phpRS
„Nikdy jsem nedopustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání.“ Mark Twain